top of page

Tedavi Edilmeyen Sinüzit Gözleri Etkileyebilir

Antibiyotik tedavisi sinüzit hastalığına büyük ihtimalle çözüm sunsa da, hastalar vakit zaman iyileştirme sürecini aksatabiliyor. Bu vaziyette sorun kronikleşebiliyor ve istenmeyen neticeler ortaya çıkabiliyor. Örneğin sinüs enfeksiyonunun çevreye yayılması sonucu menenjit, beyin apsesi ya da görme kaybı oluşması gibi!

Kafatası içerisinde bulunan 4 çift havalı boşluğa sinüs deniyor. Sinüsler burunboşluğuna açılıyor ve bunlardan yanlızca etmoid sinüs çok sayıda ufak boşlukların birleşmesinden meydana .

Bu boşlukları döşeyen ve mukoza denilen örtünün her muhtelif iltihabına da sinüzit deniliyor. Sinüzit yollar açtığı zonklayıcı başı ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı sebebiyle hayat kalitesini düşürse de hastalar vakit zaman tedavilerini aksatabiliyor ya da doktora başvurmayabiliyor.

Hâlbuki sinüsteki enfeksiyonların çevre yapılara yayıldığı takdirde güvenilir tablolara yollar açabildiğine dikkat çekiliyor Sinüs boşluklarının etrafında ,göz ve beyin bulunuyor .Dolayısıyla sinüs enfeksiyonu çevreye yayıldığında yüz kemiklerinde osteit denilen iltihaplanmalara, göze yayıldığında körlüğe kadar giden durumlara ve beyne yayıldığında menenjitten beyin apsesine kadar birden çok güvenilir soruna neden olabiliyor. Dolayısıyla sinüzit problemi olan hastaların mutlaka bir doktora başvurmaları ve tedavilerini aksatmamaları çok mühim.

Burun akıntısı ve dişlere vuran ağrıya dikkat

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve dişlere vuran yüz ağrısı ile öne eğilmekle artan zonklayıcı başı ağrısı mahsus akut sinüzitin karakteristik belirtilerinden. Mevzu kronikleştikçe ağrı kayboluyor ve en mühim şikayet geniz akıntısı ile burun tıkanıklığı oluyor.

Basit görünen bir soğuk algınlığı sinüzite dönüşebiliyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının sinüzitin en mühim sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: " Bayağı bir ilgisiz algınlığı sinüzitle sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla salgınlar sırasında temkinli olmak ve hastalığın bulaşmaması için önlem almak ya da bulaşmışsa iyileştirme olmak çok mühim . Mahsus alerjik rinit sorunu olan vatandaşların bu hastalığın tedavisine dikkat etmeleri gerekiyor. Ek Olarak burun içerisinde anatomik bozukluğu bulunanlar, sigara ve alkol buna benzer alışkanlıkları olanlar da sinüzite ek olarak sık yakalanıyor.

Antibiyotik tedavisi tesirli oluyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, mahsus akut bakteriyel sinüzit tedavisinde antibiyotiklerin en mühim ilaçlar olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: " Oranlı antibiyotik ve oranlı iyileştirme süresi bu hastalıkta büyük ihtimalle çözüm sağlıyor. Antibiyotiklerin yakınında dayanak tedavisi de yararlı oluyor. Akut vakalarda iyileştirme süresi büyük ihtimalle 2 haftayı buluyor. Kronik vakalarda ise alta yatan hastalığın tedavisi yakınında ilaç tedavisi takribî 1 ay sürüyor."

Hastalığın kronikleştiği durumlarda ise oranlı ilaç tedavisine cevap alınmazsa cerrahi yöntemde muvaffakiyet oranı yüzdelik 90'lara ulaşıyor. Cerrahi tedavinin gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Fikret İleri sözlerine böyle devamı etti: "Bunun yakınında şayet enfeksiyon göze, beyine ve çevre kemik yapılara yayılmışsa yani komplikasyon gelişmişse tekrardan cerrahi iyileştirme devreye giriyor. Cerrahi tedavide yaygın olarak "endoskopik sinüs cerrahisi" kullanılıyor. Kronik bakteriyel sinüzitlerde cerrahi tedavinin muvaffakiyet şansı çok çok yüksek .Bu tür hastalarda yüzdelik 90'ın üstünde sonuç alınıyor.

Önleminizi alın, sinüzitten korunun
  • Genel direncinizi düşürebilecek yorgunluk, uykusuzluk ve dengesiz beslenme buna benzer durumlara dikkat edin.

  • Islak saçlarla ilgisiz havaya çıkmayın,

  • Klima kullanımına dikkat edin, hayat alanınızdaki havanın neminin çok düşük olmamasına özen gösterin.

BUNLARI YANLIŞ BİLİYORSUNUZ!

Yanlış: Başı ağrısı büyük ihtimalle sinüzit belirtisidir.

Doğrusu: Başı ağrılarının takribî yüzdelik 85'inin kaynağı gerilim tipi başı ağrıları, yüzdelik 10'u migren, yanlızca yüzdelik 5'i ise sinüzit benzeyen inflamatuar bozukluklar oluyor.

Yanlış: Geniz akıntısı yanlızca sinüzitte ortaya çıkar.

Doğrusu: Geniz akıntısı birden çok nedene bağımlı olarak gelişen bir belirti. Reflü ve alerjik rinit benzeyen pek çok hastalık ve hava kirliği ile sigara alışkanlığına bağımlı olarak görülüyor.

Yanlış: Sinüzit bir enfeksiyon hastalığıdır.

Doğrusu: Enfeksiyon sinüzit hastalığının yanlızca bir formudur. Geniş bir hastalık gurubu olan sinüzitin nasal polip formu, icap sebebi gerekse tedavisi tamamiyle farklı bir hastalıktır.

Yanlış: Sinüzit ameliyatından bir sonra hastalık büyük ihtimalle nüks eder .

Doğrusu: Oranlı tanı ve oranlı yapılan cerrahinin başarısı yüzdelik 90'ın üstünde seyrediyor

Öne Çıkan Gönderiler
En Son Gönderiler
Etiketlerde ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page